Consciencestraat

Beschrijving

Straat met licht geknikt tracé in het gehucht Wijnendale, verbindt de Alberic Deleustraat met de Oude Wijnendalestraat en Wijnendale-Stationsstraat. De straat bestaat reeds rond 1700 als "Veldstraete", naamgeving naar het veld- en heidegebied zogenaamd " 's Heeren Velt" in eigendom van de heer van Wijnendale. Dit veldgebied vormt tijdens het ancien régime voor de Heer van Wijnendale een uitvalsweg richting Gent en Brugge. Circa 1850 heet de straat dan ook "Oude Gentwegh". Het tracé staat aangeduid op Ferrariskaart (1770-1778).

De huidige benaming vanaf circa 1900 verwijst, net zoals het Conscienceplein in de stadskern, naar de Vlaamse schrijver Hendrik Conscience (1812-1883) die regelmatig in Torhout vertoeft in de jaren 1870-1880.

Landelijke straat getypeerd door kleine boerenarbeidershuizen uit de eerste kwart van de 20ste eeuw, onder meer nummer 10 (zie infra, Consiencestraat nummer 10), nummer 22 (zie infra, Consiencestraat nummer 22), en nummer 24 uit het tweede kwart van de 20ste eeuw: gecementeerde plint met siermotieven, Marianisje, bewaarde, oudere bakstenen hekstijlen met ijzeren hekken en boomgaard. Nummer 33: hoeve met erfoprit via eikendreef die verder doorloopt naar het gebied "Verloren Cost", bewaard witgeschilderd bakhuis met lager ovenhuisje en stalling en schuur. Hoeve als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830), in 1935 volgens het kadaster eigendom van familie de Maere d'Aertrycke (zie Zeeweg nummer 42).

• ADRIAENS M., Wijnendaalse herbergen, in Carolus Bonus, jg. 25, nrs. 3-4, 2003, p. 54-56 (iconografie).
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, deel 16, 1935, kolom 567, 569.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 178.
  • PYCK M., De historiek van de Torhoutse straten en straatnamen. Deel 2:Het agrarisch deel ten N.W. van het stadscentrum, in Jaarboek van de Geschied- en Heemkundige kring Het Houtland, Torhout, 1977, p. 10-11.

Auteurs: Vanneste, Pol