Don Boscoplein

Beschrijving

Plein met pleinwanden ter hoogte van de Revinzestraat, Lindenstraat en Pastoriestraat, vormt de kern van het gehucht Don Bosco tussen de Oostendestraat, Makeveldstraat en Revinzestraat. Het gehucht Don Bosco (recente naamgeving) gaat terug op het oudste gehucht van die omvang in het buitengebied van Torhout. Voor er sprake is van de wijk en parochie Don Bosco zijn er de gehuchten "Revinze" en "Makeveld" zie verspreide kleine woningconcentraties op de Ferrariskaart (1770-1778) ter hoogte van de Makeveldstraat en de Revinzestraat. Een belangrijk element in de ontwikkeling van deze gehuchten is de oprichting van een school op "Makeveld", in 1877 overgenomen door de Revinze- of Sint-Pietersschool.
De eigenlijke parochie Bon Bosco met kerk Sint-Jan Bosco (zie infra, Don Boscoplein nummer +1) dateert pas uit de tweede helft van de jaren 1950, de aanpalende zogenaamde "Bomenwijk" (elf nieuwe straten met circa 140 huizen) wordt vanaf 1963 aangelegd en gebouwd door de Nationale Maatschappij voor het Kleine Landeigendom met in gabariet uniforme baksteenbouw van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, voortuintjes (Lindenstraat).

Plannen voor een parochie vanaf 1956, vaststelling van de parochiegrenzen in 1959. In 1958 wordt het postgebouw van de UNO van de Wereldtentoonstelling in Brussel (1958) aangekocht en in 1959 ingericht als noodkerk op een groot, rondom door straten omgeven perceel. In 1974-1976 wordt deze noodkerk vervangen door het huidig bedehuis, een ontwerp van architect Aimé Pauwels (Kortrijk) in samenwerking met architect René Dedeyne (Torhout) (zie infra, Don boscoplein nummer + 1). In 1962 was reeds een parochiezaal opgericht naar ontwerp van architect Dedeyne (niet duidelijk of deze bewaard is). Het oorspronkelijke plan om op het perceel van de kerk ook een pastorie op te richten, wordt afgevoerd. De pastorie uit de jaren 1960-1970 bevindt zich aan de Lindenstraat (zie Lindenstraat).

• Stadsarchief Torhout, Modern archief, bouwaanvragen, nummer 85/E/2037 (niet gerealiseerd plan van pastorie).
  • MESTDAGH M., Archiefbeelden Torhout, Gent, 2002, p. 47.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 168-169.