Straat met recht tracé en haaks daarop uitloper die de Oude Gentweg verbindt met de eigenlijke Driekoningenstraat en het Schrijversveld. Deze uitloper en het Schrijversveld zijn nog niet aangeduid op de kaart van Ph. Vander Maelen (1846-1854).
Deze straat ligt in een veldgebied (onder meer de zogenaamde "Zandvoordevelden") dat pas in de 19de eeuw ontgonnen wordt. Het huidige tracé is nog niet aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), maar wel een op vandaag totaal verdwenen kronkelend tracé. Op de Ferrariskaart zijn een aantal vijvers aangegeven, ook verzande vijvers.
De benaming verwijst naar het toponiem "Dry Koningen Cab." dat voor het eerst voorkomt op de Atlas der Buurtwegen (1846) en de kaart van Ph. Vander Maelen (1846-1854). De herberg is verdwenen kort na de Tweede Wereldoorlog.
De semi-landelijke straat met residentiële nieuwbouw vanaf de tweede helft van de 20ste eeuw. Nummer 76 is een gaaf bewaard boerenarbeidershuis van ca. 1875 (zie infra, Driekoningenstraat nummer 76).
Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)