Elisabethlaan

Beschrijving

Straat in het verlengde van de Viaductstraat tot aan de Ruddervoordestraat, de straat loopt ten westen – daar geen bebouwing - parallel met de spoorlijn Brugge-Kortrijk (aangelegd in 1845-1847). Een deel van het tracé van deze weg maakte voorheen deel uit van de zogenaamde "Processieweg", ook bekend als het "Ommeganckwegelke" (eerste vermelding in 1700), vermoedelijk een onderdeel van het wegeltje van de Papenbrugstraat naar de Bruggestraat.

Deze verbindingsweg voor het station (zie Viaductstraat nummer 1) wordt reeds in de late jaren 1950 besproken als onderdeel van een kleine singel om de stationswijk en het stadscentrum van verkeer te ontlasten. De straat wordt echter pas aangelegd in 1967-1968. Naamgeving in 1967 naar koningin Elisabeth (1876-1965). Naast de recente woning- en appartementsbouw aan één zijde van de straat, wordt op de hoek Elisabethlaan/ Tinnenburgstraat/ Lichterveldestraat in 1986-1987 (inhuldigingsplaat 11 mei 1987) een nieuw administratief complex gebouwd voor de Posterijen (zijde Lichterveldestraat nummer 38), de Administratie der Directe Belastingen en het Vredegerecht (Elisabethlaan nummers 27-29), naar ontwerp van architect Norbert Boeckx (Oostende): volumespel met hoog opgetrokken bakstenen wanden en (lessenaars)daken met rode pannen.

• Stadsarchief Torhout, Modern archief, bouwaanvragen, nr. 6463/1.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 110.