Geografisch thema

Elzenstraat

ID
11003
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11003

Beschrijving

Straat vanaf de Tegelarestraat tot aan de Rijksweg. Gelegen ten zuiden van de Rijksweg (aanleg circa 1844-1850) en de spoorlijn Lichtervelde-Diksmuide-De Panne (aanleg in 1870-1873). Voor de aanleg van genoemde spoorlijn (tracé wel reeds aangeduid op de kaart van Ph. Vander Maelen van 1846-1854) loopt deze straat over de Paleputstraat door in de Langenhoekstraat (zie tracé aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778). Voor de Eerste Wereldoorlog maakt de Elzenstraat nog deel uit van de Langenhoekstraat, een naamgeving die verwijst naar het gehucht "Langenhoek" langs de Elzenstraat. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt door de Duitsers een station zogenaamd "Elzenbeke" (of "Elzendamme" ?) opgericht.

Vandaag deels een residentiële straat (zie Elzenstraat nummer 1, tot residentiële site verbouwd hoevetje) en nog deels een landelijke straat met verspreide hoevebouw (zie Elzenstraat nummer 3).

  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 202.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Ast bij hoevesite

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Is deel van
    Torhout


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Elzenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11003 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.