Geografisch thema

Felix Timmermanslaan

ID
11005
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11005

Beschrijving

Verbindingsweg tussen de Brildam en de Poperbosstraat, aangelegd op het tracé van een verbindingswegel tussen de Poperboswegel en de Brildam. De naamgeving dateert mogelijk van circa 1963, zie de nabij gelegen Guido Gezellestraat.

De bebouwing dateert voornamelijk van na 1967-1969. Voorheen het "Korenstraatje". De straat maakt deel uit van de schrijverswijk ten oosten van de spoorlijn Brugge-Kortrijk, naamgeving verwijst naar de Vlaamse auteur Felix Timmermans (1886-1947).

Het oudste gebouw van de straat is de arbeiderswoning zogenaamd "is't klein 't is 't mijn", volgens het kadaster in 1909 gebouwd door de werkwinkel van het 'bureel van weldadigheid' (zie infra, Felix Timmermanslaan nummer 7).

  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 113.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Arbeiderswoning Is 't Klein Is 't Mijn

  • Is deel van
    Torhout


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Felix Timmermanslaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/11005 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Torhout

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.