Fonteinpad

Beschrijving

Verhard pad met recht tracé vanaf de Oostendestraat en als bospad verderlopend op grondgebied Ichtegem, gelegen in het bos van Wijnendale. Tracé aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas van de Buurtwegen (1846) is het Fonteinpad aangeduid als voetwegel ("sentier nr. 86"). Deze wegel speelt evenals de Planterijdreef een rol in de exploitatie van het bos van Wijnendale. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het Fonteinpad verhard door de Duitse bezetter die een munitiedepot in het bos bouwt.

Op vandaag vormt het Fonteinpad een laan met paardekastanjes, aan de noordzijde wordt de laan gemarkeerd door het kasteel van Wijnendale en meer bepaald de kasteelmuur- en wal met zogenaamde "koeienpoort" uit de tweede helft van de 19de-eeuw (zie Oostendestraat nummers 390-396). De zuidzijde wordt gemarkeerd door het  kapelletje van Wijnendale (zie infra, Fonteinpad zonder nummer) en de ijskelder van het kasteel (zie infra, Fonteinpad zonder nummer) (beide beschermd als monument en opgenomen in het dorpsgezicht van het  Kasteel van Wijnendale met onmiddellijke omgeving). Ook het rechte tracé van het Fonteinpad tot aan de hoektoren van het kasteeldomein is mee opgenomen in het dorpsgezicht. Haaks op het Fonteinpad nog stuk pad waarlangs jachtmeesterswoning van het kasteel van Wijnendale (zie infra, Fonteinpad nummer 2).

• MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 178.

Auteurs: Vanneste, Pol