Fraeysstraat

Beschrijving

Straat in het centrum van Torhout. Geknikt tracé van de Oostendestraat tot aan de 's Gravenwinkelstraat.

Voor 1869 heeft deze kleine verbindingsweg geen echte naam. Het was een wegel die leidde naar de "site 's Gravenwinkel". De hoofdingang van deze site was oorspronkelijk via de 's Gravenwinkelstraat. De doorsteek naar de Oostendestraat langs de herberg "De Zwaan" (Zwanestraat) evolueerde tot het zogenaamde "Pleintje". Na de Eerste Wereldoorlog wordt de huidige straatnaam aangenomen als verwijzing naar de familie Fraeys die lange tijd op het domein verbleef. Op een mutatieschets van 1929 is er echter sprake van "'s Gravenwinkelstraat".

De site "'s Gravenwinkel" gaat terug op een voormalige grafelijke verblijfplaats, en vormt in die zin een belangrijke historische site in de Torhoutse binnenstad. De oorspronkelijk omwalde site wordt in de 16de eeuw zwaar beschadigd bij de godsdiensttroebelen, waarna het domein op het einde van de eeuw in handen komt van de familie Van der Espt, tijdens het ancien régime "erfachtige griffiers van het leenhof van Wijnendale". In het begin van de 17de eeuw wordt Jan Spilmans via huwelijk de nieuwe eigenaar. In 1714 koopt Louis Charles Zannequin, ontvanger-generaal van de heerlijkheid Wijnendale de site. In 1727 wordt Pieter Fraeys, schepen van het land van Wijnenale, eigenaar. Hij voegt "'s Gravenwinkel" bij zijn eigendommen op de Burg. In 1866 komt de site in handen van Auguste Vercruysse-Putzeys. In 1867 wordt de omwalling gedempt.
Heraanleg van de straat in 1992.

Beeldbepalende gebouwen zijn de "site 's Gravenwinkel" met groendomein aan de noordzijde (zie infra, Fraesstraat nummer 3). Aan de zuidzijde: het zogenaamde "oudste huisje van Torhout", een laag huisje met 19de-eeuws karakter (zie infra, Fraeysstraat nummer 6) dat oorspronkelijk een portiersfunctie bij "'s Gravenwinkel" vervulde, en enkele breedhuizen van twee bouwlagen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, nummer 8 met gecementeerde lijstgevel, en nummer 10 (zie infra, Fraeysstraat nummer 10). Het kapelletje van 1867 op de hoek van de "site 's Gravenwinkel" wordt in de jaren 1960 (mutatieschets 1978) afgebroken. Circa 2000 wordt het heropgebouwd binnen het domein.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1929/9.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 113-114.