Geografisch thema

Ganzevijverstraat

ID
11008
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11008

Beschrijving

Korte straat met een recht tracé vanaf het kruispunt Papenbrugstraat/ Brildam over de Poperbosstraat verder lopend in de Guido Gezellelaan.
Ter hoogte van deze straat lag vroeger de zogenaamde "statieput" of "Ganzevijver" die op deze plaats gelegen was, gegraven bij de aanleg van de spoorlijn Brugge-Kortrijk in 1845-1847. Tot de opkomst van de diesellocomotieven (jaren 1930) wordt deze vijver gebruikt voor de waterbevoorrading van de stoomlocomotieven. De vijver heeft ook een recreatieve functie, onder meer voor het hengelen en spelevaren. Na de Tweede Wereldoorlog wordt de vijver drooggelegd en wordt er een straat aangelegd. De benaming Ganzevijverstraat van 1963 verwijst naar de oude volksnaam voor de 'statieput'.
Tot het midden van de 19de eeuw gebeurde de verbinding tussen de Hofstraat en dit stukje Torhout met onder meer de Poperboswegel via de voormalige Ganzestraat. Aan de "Ganzevijver" bevond zich de herberg "De Vier Muizen", een neoclassicistisch bepleisterd pand van twee en een halve bouwlaag onder pannen schilddak. Dit gebouw werd vermoedelijk na de Tweede Wereldoorlog vervangen door het zogenaamd "Bourgondisch Hof" (Ganzevijverstraat nr. 4), van de oude site bleef wel het in 1871 door huidevetter D'Aussy-Van Caillie gebouwde tuinpaviljoen in de vorm van een roodbakstenen toren bewaard (cf. infra, Ganzevijverstraat z.nr.).

MESTDAGH M., Archiefbeelden Torhout, Gent, 2002, p. 125.
MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 115, 149 (Poperboswegel).


Bron     : Vanneste P. met medewerking van Moeykens S. & Callens T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Torenvolume

  • Omvat
    Villa uit het interbellum


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ganzevijverstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/11008 (Geraadpleegd op 20-06-2021)