Gitsstraat

Beschrijving

Straat vanaf de Kortemarkstraat tot aan (doodlopend op) de ringweg van Torhout (Vredelaan, aangelegd in 1934-1935). Over de ringweg loopt de straat verder als Ieperse Heerweg waarvan de Gitsstraat tot 1835-1840 deel uitmaakt. Op mutatieschets van 1915 "straat van Gits naar Thourout". De straat vormt historisch een onderdeel van de vroegere hoofdverbinding Torhout-Ieper die teruggaat tot de 11de eeuw. Tijdens de jaarmarktperiode (11de-13de eeuw) vervult deze weg een niet onbelangrijk aandeel in het transport van koopwaren. Het traject vertrekt oorspronkelijk in de binnenstad op de Wollemarkt, maar verliest na de 14de eeuw aan belang: dan wordt de verbinding naar het zuidoosten omgeleid via de Zuidstraat en het eerste stukje van de Kortemarkstraat om zo een overbrugging van de stedeveste ter hoogte van de Wollemarkt uit te sparen. Het huidige tracé van Gitsstraat en Ieperse Heerweg is reeds aangegeven op de door M. Pyck op basis van de ommeloper gereconstrueerde kaart "Thorhoudt anno 1700".

Alhoewel de straat gelegen is binnen de Torhoutse ring, zijn nog enkel percelen bewaard met landelijk karakter (knotwilgen) en bewaarde verbouwde 19de-eeuwse hoeves (Gitsstraat nummer 40 en Gitsstraat nummer 48/ Vredelaan). Lintbebouwing vanaf het eerste kwart van de 20ste eeuw. Aaneengesloten bebouwing van arbeidershuizen, onder meer nummers 13-15 met gebruik van gele baksteen voor strekken en sierbanden, en nummer 25 met voortuintje met ijzeren hekwerk en driezijdige erker. De panden ter hoogte van Gitsstraat nummer 1 (zie infra, Gitsstraat nummer 1) worden voor het eerst in het kadaster vermeld in 1934.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1915/30, 1934/52.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 117, 203.
  • PYCK M., Torhout 1702, in Jaarboek van de Geschied- en Heemkundige kring Het Houtland, Torhout, 1999, p. 53-125.

Auteurs: Vanneste, Pol