Groenhovestraat

Beschrijving

Straat met gebogen tracé, verbindt de Ruddervoordestraat met de Ruitjesbosstraat. Tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).
In de 19de eeuw wordt de Groenhovestraat "Poperstraetje" genoemd. Volgens De Flou dateert de eerste vermelding van het Poper-toponiem van 1702.
De geschiedenis van de Groenhoevestraat hangt samen met deze van het domein "Groenhove", zie ook onder Bosdreef. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaat een groot deel van het bosbestand voor de bijl. Ter hoogte van de Groenhovestraat wordt een betonnen lanceerplatform voor V1-rakketten gegoten.

Na de Tweede Wereldoorlog wordt de straat verhard en krijgt ze de huidige benaming als verwijzing naar het domein "Groenhove". Op vandaag straat met residentieel en groen karakter. Villabouw vanaf de jaren 1960, onder meer Groenhovestraat nummer 39 zogenaamd "MERELHEEM" zie metalen opschrift, eengezinswoning van 1968 naar ontwerp van architect Raf Leuridan (Torhout). Erg markerend is de zogenaamde "Villa de Brouckère" (zie infra, Groenhovestraat nummer 40/ Ruitjesbosstraat), in de jaren 1860 gebouwd als buitenverblijf van de familie de Brouckère.

• Stadsarchief Torhout, Modern archief, bouwaanvragen, nr. 3066.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, deel 12, 1931, kolom 1043-1044.
  • Groenhovebos, wandel- en natuurgids, Houtlandse Milieugroep vzw, Zwevezele, 2003, p. 11-14.
  • MESTDAGH M., Archief beelden Torhout, Gent, 2002, p. 57.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 88, 196-198.
  • PYCK M., De historiek van de Torhoutse straten en straatnamen. Deel 1: Het agrarisch gebied ten O. en N.O. van het stadscentrum, in Jaarboek van de Geschied- en Heemkundige kring Het Houtland, Torhout, 1976, p. 10.

Auteurs: Vanneste, Pol