Guldensporenlaan

Beschrijving

Straat in het gehucht Wijnendale. Nagenoeg recht tracé, oorspronkelijk een landweg tussen de Steenstraat en de Breestraat. Tracé voor het eerst aangeduid op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1861.

Loopt samen met de Spoorwegstraat parallel met de groene N62 (oude spoorweglijn Torhout-Oostende-Ieper-Armentières, aangelegd in 1864-1873, sinds 1967 gesloten voor alle verkeer, vanaf 1985 omgevormd tot wandel- en fietsroute ). Verhard in de jaren 1950. De straat hoort voor de fusie van 1976-1977 bij Ichtegem en heet dan de Maria van Bourgondiëlaan.

Ten oosten, verspreide bebouwing van (boeren)arbeidershuizen uit de jaren 1920-1940, onder meer nummer 1 (zie infra, Guldensporenlaan nummer 1). Ten westen, de hoger genoemde voormalige spoorlijn Oostende-Ieper-Armentières.

• MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 179.

Auteurs: Vanneste, Pol