Herderstraat

Beschrijving

Doodlopende straat ten oosten aansluitend bij de Zwevezelestraat, met als meest kenmerkende bebouwing de kerk de Goede Herder van 1965-1966, parochiale kern van de wijk "de Goede Herder" die na de Tweede Wereldoorlog groeit ten zuidoosten van het stadscentrum. De parallelle, zuidwaarts lopende straten Bolle- en Zwevezelestraat vormen er de kern van. Tussen de oudere bewoningskernen zogenaamd "Krommenhaak" en "Koddaard-Schavelare" ontstaan na 1958 nieuwe verkavelingen. Voorheen was het gebied nog puur agrarisch met een aantal kleine hoeves (onder meer Herderstraat nummer 10) en een verspreide lintbebouwing langs de straten.

De bouw van een kleuterschool langs de Groenestraat in 1959 onder impuls van wijkpriester Bonte in 1959, vormt de aanzet voor de kerkelijke ontwikkeling. Vanaf 1962 wordt de zogenaamde "Vogelwijk" ten oosten van de Zwevezelestraat aangelegd door de sociale bouwmaatschappij "De Mandel". Later wordt de zogenaamde "Bloemenwijk" aangelegd ten oosten van de Bollestraat.

In 1964 wordt de school uitgebreid (Herderstraat nummer 1, bewaard in sterk gewijzigde vorm). Stichting van kapelanij in 1965. In 1965-1966 wordt een 'hulpkapel' met aansluitende parochiezaal "Sparrenhove" gebouwd naar ontwerp van architect H. Vandoorne (Brugge).

De straat wordt enerzijds getypeerd door bebouwing vanaf de jaren 1960, met name de school, de hulpkapel (zie infra, Herderstraat nummer +2) en de pastorie (zie infra, Herderstraat nummer 4), en anderzijds door Herderstraat nummer 10, een verbouwd hoevetje in kern uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw.

• MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 194-195.

Auteurs: Vanneste, Pol