Sterk hellende straat (zie straatnaam en 19de-eeuwse wijknaam " 't Hooghe", zie K. De Flou) met licht gebogen tracé vanaf de Oostendestraat (ter hoogte van nummer 194, herberg "In 't Hof van Engeland") tot aan de splitsing met de Heide- en Warandestraat. Tracé als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).
In 1570 noemt de Hogestraat "Hillestraet". In 1850 heet de Hillestraat (die parallel met de Hogestraat loopt) officieel "Hooghestraete". Het eerste deel van de straat tot aan de Waterhoekweg wordt in het midden van de 19de eeuw ook wel "Wijnendaelstraete" genoemd. Ter hoogte van de splitsing Hogestraat/ Waterhoekweg plaats "Cruyseecke", naamgeving naar een kruis of kruisbeeld dat in een eik hing. Op de kaart van het militair Cartografisch Instituut van 1911, sterk verspreide bebouwing.
Het huidige straatbeeld wordt getypeerd door residentiële bebouwing vanaf de jaren 1950-1960. Nummer 68: witgeschilderde eengezinswoning in bungalowstijl onder plat dak, uit de jaren 1960, keldergarage, deur in de zijgevel bereikbaar via trapjes, venster-, deur- en terraspartijen benadrukt door luifels met zwarte boord; terras met glasmozaïek. Nummer 78: eengezinswoning in 1961 gebouwd naar ontwerp van architect J. Lietaert (Rumbeke) in opdracht van kunstschilder Andy Allemeersch; markerend gebruik van breuksteen voor de kelderverdieping en 'wild gebakken baksteen'. Het oorspronkelijk volumespel van de balkvolumes onder platte daken is hier echter in de jaren 1990-2000 sterk gewijzigd door de toevoeging van een schilddak.
Nummer 88: eengezinswoning in bungalowstijl zogenaamd "T' HOPE", zie benaming in ijzeren letters, uit de jaren 1960, witgeschilderde baksteenbouw boven plint in breuksteen, naar het midden toe schuinlopend plat dak, dat ter hoogte van het inspringend portaal een luifel ondersteund door ijzeren V-staaf vormt.
Nummer 111 (zie infra, Hogestraat nummer 111) vormt een bewaarde hoeve, verbouwd boerenhuis met oudere kern, zie aanduiding op het primitief kadasterplan (circa 1830).
Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hogestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11018 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Stad Torhout
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.