Geografisch thema

Industrielaan

ID
11022
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11022

Beschrijving

Straat met een gebogen tracé vanaf het rondpunt Bruggestraat/ Sint-Jozefstraat over de Noordlaan (ringweg) tot aan de Aartrijkestraat.

Deze ca. 1962 aangelegde weg gaat terug op het kerkwegeltje nummer 91 ("Akkerwegeltje", "Korenwegelken", na 1800 het "Paardenmarktwegeltje" genoemd) van aan het Sint-Jozefscollege (Bruggestraat nummer 23), een stuk langs de Paardenmarkt (Bruggestraat), langs een aantal hoevetjes, over de spoorweg Torhout-Oostende, naar de Oude Gentweg. Tijdens het ancien régime verbindt deze 'klerikale weg' percelen van het hospitaal en het kapittel van Torhout, de "capelrye van de stedescholen van Brugge" en de kerk van Zedelgem. Het eerste deel van deze wegel vormt in de jaren 1960 de bedding van de gebetonneerde Industrielaan die samen met de Noordlaan (1967) en de Ambachtstraat (1970) de kern vormt van het industriepark van Torhout waar zich in eerste instantie een aantal plaatselijke ambachtelijke werkhuizen vestigen zoals de drukkerij van de "Thouroutenaere", de voeders d'Aussy en de metaalconstructeurs Robbe, Cornille en Decloedt. De benaming "Paardenmarktwegel" wordt in 1961 vervangen door de huidige straatnaam.

In de jaren 1970 krijgt de straat een semi-residentieel karakter door de bouw van een aantal woningen bij de bedrijfsgebouwen (zie infra, Industrielaan nummer 27). Het industrieterrein aan de Industrielaan en Ambachtstraat is circa 2000 ongeveer volledig bebouwd met voornamelijk kleine ondernemingen. Industrielaan nummer 29: vestiging van Dierengezondsheidszorg Vlaanderen (Verbond West-Vlaanderen), gebouw van 2001-2002 naar ontwerp van architectenbureau Felix-Glorieux (Oostende); parement van rode keramische tegels.

  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 126, 256.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Villa

  • Is deel van
    Torhout


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Industrielaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/11022 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.