Geografisch thema

Kleine Korenbloemstraat

ID
11028
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11028

Beschrijving

Kort doodlopend straatje als zijstraatje van de Korenbloemstraat. De ontstaansgeschiedenis is nauw verbonden met die van de Korenbloemstraat. De Korenbloemstraat vanaf de Keibergstraat/ Rozeveldstraat tot op grondgebied Veldegem (Zedelgem) is tot de 18de eeuw een aftakking van de "Brugghestraete" en voorziet in de verbinding met onder meer Ruddervoorde, Aalter en Gent. Tot de 19de eeuw blijft het gebied rond de Korenbloemstraat onontgonnen. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is dan ook weinig bebouwing aangeduid.
De benaming is afgeleid van een oude herbergnaam, zogenaamd "de Koornbloem" die vermeld wordt op de Atlas der Buurtwegen (1846). Op de kaarten van het Militair Cartografisch Instituut van 1861, 1883 en 1911 is telkens het toponiem "Koornbloemhoek" terug te vinden.

De Kleine Korenbloemstraat wordt gemarkeerd door een mechanische maalderij van 1985 die opgebouwd is als een folie die het midden houdt tussen een kapel en een molen (zie infra, Kleine Korenbloemstraat zonder nummer/ Korenbloemstraat).

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch ArtesiĆ«, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, deel 8, 1928, kolom 279-280.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 191.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Mechanische maalderij De Korenblomme

  • Is deel van
    Torhout


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kleine Korenbloemstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11028 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Torhout

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.