Geografisch thema

Kloosterstraat

ID
11029
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11029

Beschrijving

Straat met recht tracé, in het gehucht Wijnendale, voor de fusie van 1976-1977 bij Ichtegem. Verbindt de Camiel Meysmanstraat met de Alberic Deleustraat. Tracé nog niet aangeduid op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1911. Straat ontstaan met de bouw van het klooster in 1912.

Bij het ontstaan van het gehucht Wijnendale in 1912 speelt het klooster met kapel en bijhorende lagere school een belangrijke rol. Door de inplanting van de kerk Sint-Jozef en de Gelukzalige Karel de Goede (zie infra, Kloosterstraat nummer +1/ Alberic Deleustraat ) in de nabijheid van het klooster, wordt de ontwikkeling van het centrum gestimuleerd. Voor de bouw van de kerk doet de parochiezaal (zie infra, Kloosterstraat nummer 5) dienst als noodkerk.
De naamgeving van de straat gaat terug op het klooster van Wijnendale (zie infra, Kloosterstraat nummer 1). Het beeld in de voortuin van Kloosterstraat nummer 1 verwijst naar de vroegere aanwezigheid van de kloosterzusters.

Lintbebouwing met burgerhuizen onder meer nummers 4 en nummer 8, breedhuizen onder pannen zadeldaken, nummer 4 met verzorgde banden en strekken van rode baksteen, nummer 8 met halfronde liseen en bewaard houtwerk met gelede roedeverdeling, voormalige pastorie en klooster, en enkele kleine handelszaken (onder meer nummer 10 van 1932, vroegere café zogenaamd "Sportwereld", met getrapte aflijning van de tweede bouwlaag).
Zicht op kerk van Wijnendale (kerk Sint-Jozef en de Gelukzalige Karel de Goede, zie Kloosterstraat nummer +1/ Alberic Deleustraat) domineert straatbeeld.
Verdwenen kerkhof, omzoomd met leilinden, is nu groenvoorziening voor de lokale gemeenschap.

  • ADRIAENS M., Wijnendaalse herbergen, in Carolus Bonus, jg. 25, nrs. 3-4, 2003, p. 31-34 (iconografie).
  • BENOOT J., De recente verstedelijking van Torhout, in Jaarboek van de Geschied- en Heemkundige kring Het Houtland, Torhout, 1985, p. 3.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Parochiekerk Sint-Jozef en de Gelukzalige Karel de Goede

  • Omvat
    Parochiezaal

  • Omvat
    Pastorie

  • Omvat
    Zusterklooster

  • Is deel van
    Torhout


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kloosterstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11029 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.