Koolskampstraat

Beschrijving

Straat met licht gebogen tracé vanaf de Schavelarestraat tot aan de Kruiseikenstraat/ Viereikenstraat (grens met Lichtervelde). Tracé als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), ten noordoosten met aansluitend bos, ten zuidwesten met verspreide hoevebouw.
Tijdens het ancien régime vormt deze straat heel lang de beste verbinding zuidwaarts, richting Zwevezele (Wingene), Tielt en Koolskamp (Ardooie).

Het noordelijk deel van de straat met recente residentiële bebouwing, het zuidelijk deel heeft nog een meer landelijke karakter met verspreide bebouwing, onder meer nummer 47 (zie infra, Koolskampstraat nummer 47). Koolskampstraat nummer 38: in tuin gelegen vrijstaand burgerhuis uit de jaren 1920-1930, markerend volumespel met verspringende plattegrond en dakenspel (blauwe mechanische pannen) van zadeldaken met wolfseind, en driezijdige erker; achterin gelegen nutgsebouwen.

• MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 199.

Auteurs: Vanneste, Pol