Korenbloemstraat

Beschrijving

Straat met recht tracé vanaf de Keibergstraat/ Rozeveldstraat tot op grondgebied Veldegem (Zedelgem), is tot de 18de eeuw een aftakking van de "Brugghestraete" en voorziet in de verbinding met onder meer Ruddervoorde, Aalter en Gent. Tot de 19de eeuw blijft het gebied rond de Korenbloemstraat onontgonnen. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is dan ook weinig bebouwing aangeduid.

De benaming is afgeleid van een oude herbergnaam, zogenaamd "de Koornbloem" die vermeld wordt op de Atlas der Buurtwegen (1846). Op de kaarten van het Militair Cartografisch Instituut van 1861, 1883 en 1911 is telkens het toponiem "Koornbloemhoek" terug te vinden.

Op vandaag is de Korenbloemstraat een semi-landelijke straat met verspreide bebouwing van hoofdzakelijk boerenarbeidershuizen. Onder meer nummer 82 uit de eerste helft van de 20ste eeuw, rode baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak; markerende muuropeningen en heiligennisje, betonnen hekstijlen met bloem- en ruitmotieven. Nummer 111: voormalig café zogenaamd "DE GROENE WANDELING", zie gecementeerde belettering, uit de jaren 1920 (zie infra, Korenbloemstraat nummer 111). Het begin van de straat sluit aan bij het gehucht "Rozeveld" met kerk Maria Assumpta (zie Rozeveldstraat nummer +1) van 1958. Rechts van de kerk klooster en school zogenaamd "de Korenbloem" (Korenbloemstraat nummer 6): gebouw uit de jaren 1950, baksteenbouw onder pannen mansardedak met dakruiter, deels bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling.

• MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 191.

Auteurs: Vanneste, Pol