Geografisch thema

Kwakkelstraat

ID
11034
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11034

Beschrijving

Kleine straat met recht, verspringend tracé langs de grens Torhout-Lichtervelde, loopt van de Bollestraat naar de Roeselaarse weg. Deze straat volgt het tracé van een oude private landweg (zie aanduiding op Atlas der Buurtwegen, 1846) en wordt na de Tweede Wereldoorlog verhard. Tracé als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Eerste vermelding van "Kwakkel" als herberg en wijk in het nabijgelegen Lichtervelde in 1803, vermelding "Te Lichtervelde en Thourout, by den Kwakkel" in 1832.

Nog deels landelijke straat, cf. onder meer nr. 2, hoeve met losse bestanddelen met 19de-eeuws karakter.

 • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, deel 8, 1928, kolom 1106.
 • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 203.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hoeve met losse bestanddelen

 • Omvat
  Kapelletje van 1958

 • Is deel van
  Torhout


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kwakkelstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11034 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.