Geografisch thema

Kwaplasstraat

ID
11035
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11035

Beschrijving

Straat met een licht gebogen tracé, tussen de Schavelarestraat/ Zwevezelestraat/ Parkstraat en de Ruddervoordestraat/ Bosdreef.
Deze weg zou teruggaan op een 16de-eeuwse aardeweg, ontstaan voor de ontginning van leemputten (zou gesitueerd zijn ter hoogte van de kruising Kwaplasstraat/ Merelaarstraat). De naamgeving gaat terug op een oud vijvertoponiem "quaden vyvere" dat reeds voor komt in de 17de eeuw. Vermelding van de "quaden vyvere" in het Manschepe bouck van de heerlijkheid Wijnendale (1774). Tracé als dusdanig reeds aangeduid op Ferrariskaart (1770-1778), ten oosten nog doodlopend, omgeven door bospercelen en ten zuiden vijver. K. De Flou noteert het toponiem "quaden plas" voor de eerste maal in 1797 in een advertentie. In 1834 is er sprake van een "Bosch, genaemd den Kwaeden Plas".

Verspreide bebouwing van boerenarbeidershuizen, onder meer nummer 3: boerenarbeidershuis met 19de-eeuwse kern zie bewaard houtwerk met kruisindeling en grote roedeverdeling aan de erfzijde, cementering met schijnvoegen. Kwaplasstraat nummer 26: achterin gelegen boerenarbeidershuis met 19de-eeuwse kern, zie bewaard houtwerk, recente cementering. Voor andere voorbeelden zie infra., Kwaplasstraat nummer 10, 30 en 44. Tevens recente villabouw.

  • Manschepe bouck van de heerlijkheid Wijnendale (1774), bewaard in het museum "Kasteel van Wijnendale".
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, deel 8, 1928, kolom 1071.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 199.
  • PYCK M., De historiek van de Torhoutse straten en straatnamen. Deel 1: Het agrarisch gebied ten O. en N.O. van het stadscentrum, in Jaarboek van de Geschied- en Heemkundige kring Het Houtland, Torhout, 1976, p. 13.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Is deel van
    Torhout


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kwaplasstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11035 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.