Geografisch thema

Landstraat

ID
11036
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11036

Beschrijving

Straat met gebogen tracé, lopende vanaf de Revinzestraat/ Zomerstraat (gehucht Don Bosco) naar de Kruiskensstraat/ Voshoekstraat. Tracé als dusdanig reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) met een tweetal hoeves met losstaande bestanddelen. De Landstraat wordt gekasseid in de periode 1880-1890. De huidige benaming dateert van 1970.

Op vandaag is de straat geasfalteerd. Het oostelijk deel van de straat sluit met villabouw vnl. vanaf de jaren 1980 aan bij de wijk Don Bosco. De zogenaamde "Villa Leopold" dateert van 1908 zie jaarsteen (zie infra, Landstraat nummer 5). Het westelijk deel van de straat is nog landelijk, echter geen bouwkundig waardevolle hoeves.

  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 171.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Villa Leopold

  • Is deel van
    Torhout


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Landstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11036 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Torhout

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.