Landstraat

Beschrijving

Straat met gebogen tracé, lopende vanaf de Revinzestraat/ Zomerstraat (gehucht Don Bosco) naar de Kruiskensstraat/ Voshoekstraat. Tracé als dusdanig reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) met een tweetal hoeves met losstaande bestanddelen. De Landstraat wordt gekasseid in de periode 1880-1890. De huidige benaming dateert van 1970.

Op vandaag is de straat geasfalteerd. Het oostelijk deel van de straat sluit met villabouw vnl. vanaf de jaren 1980 aan bij de wijk Don Bosco. De zogenaamde "Villa Leopold" dateert van 1908 zie jaarsteen (zie infra, Landstraat nummer 5). Het westelijk deel van de straat is nog landelijk, echter geen bouwkundig waardevolle hoeves.

• MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 171.

Auteurs: Vanneste, Pol