Geografisch thema

Makeveldstraat

ID
11043
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11043

Beschrijving

Straat met een kronkelend tracé vanaf de Oostendestraat tot aan de Edewallestraat/ Veldstraat/ Kruiskensstraat. Tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).

Eerste vermelding van "Makeveldstraat" in ommeloper van 1660 (zie K. De Flou). De naamgeving gaat terug op het "Makevelt" met oudste vermelding in 1388. In 1745 voor de eerste maal wijziging in "t' maeghdevelt". In de literatuur wordt volgende verklaring gegeven voor de benaming "Makevelt": een onvruchtbaar gebied of 'velt' deel uitmakend van de heerlijkheid Wijnendale dat door pachters in gebruik wordt genomen. Vanaf de late 13de en 14de eeuw worden graaslanden in het veldgebied afgebakend of 'afgemaakt' met hagen en heggen. Door de ontvolking vanaf het midden van de 16de eeuw, groeien de niet meer onderhouden hagen door naar een soort 'maquis-begroeiing'. Deze toestand blijft tot de late 18de eeuw behouden (op de Ferrariskaart is nog een stukje veldgebied aangegeven). Tijdens het ancien régime wordt de Makeveldstraat, samen met de Hillestraat en Steenveldstraat ten oosten van de Oostendestraat als één geheel gezien als "straete van't Makeveld naar Brugge".
De zogenaamde "Makeveldmolen" wordt aan het begin van de 19de eeuw gebouwd en in 1917 door de Duitse troepen gedynamiteerd.

Ter hoogte van de kruising met Edewallestraat/ Veldstraat/ Kruiskensstraat, aanduiding op de Ferrariskaart van het gehucht "Moereveldt" (zie Moereveldstraat in het verlengde van de Kruiskensstraat), met een bebouwing voornamelijk bestaand uit hoeves met losse bestanddelen.

Op vandaag wordt de straat gekenmerkt door een aantal verbouwde arbeidershuizen en een bewaarde 19de-eeuwse hoeve (zie infra, Makeveldstraat nummer 47). Tevens recente villabouw.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, deel 9, 1929, kolom 1151-1153.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 131, 171.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Is deel van
    Torhout

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Makeveldstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11043 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Torhout

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.