Meibosstraat

Beschrijving

Straat vanaf de Rijselstraat en de Vredelaan, loopt dood over de Ieperse Heerweg, licht gebogen tracé. Deze straat in het verlengde van Schavelarestraat vormt de historische verbinding tussen de Ieperse Heerweg en de Bollestraat, een verbinding die vermoedelijk in de 11de-12de eeuw tot stand komt. Tracé aangeduid op de Ferrrariskaart (1770-1778).

De naamgeving gaat volgens literatuur terug op het zogenaamde "Meidoornbos" dat op de kruising met de in 1864-1873 aangelegde spoorlijn Oostende-Ieper-Armentières ontstaat (bos nog niet aangeduid op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1861, wel op die van 1883, echter zonder benaming). Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt dit bos gekapt. De benaming "Meiboschstraet" is echter reeds aangegeven in de Atlas der Buurtwegen (1846).

Verspreide landelijke bebouwing van kleine 19de-eeuwse hoevetjes met losstaande bestanddelen. Onder meer nummer 8 (zie foto), hoevetje met losse roodbakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, als site reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830): boerenhuis onder pannen zadeldak, bewaard getralied raampje; achtergelegen verbouwd bakhuisje. Nummer 10: achterin gelegen hoevetje uit de 19de eeuw, bewaard boerenhuis met beschilderd houtwerk met luiken, vernieuwde nutsgebouwen, restant van boomgaard. Nummer 12: kleine 19de-eeuwse hoeve, reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830), in 1861 totaal herbouwd door Joannes Dieryckx, notaris te Torhout, boerenhuis met geïncorporeerde stalling onder zadeldak (Vlaamse pannen), in het verlengde ervan schuurtje met asemgaten, dichtgemetselde schuurpoort.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1861/154 (nr. 12), 1876/29 (nr. 8).
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, deel 10, 1930, kolom 379.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 204.

Auteurs: Vanneste, Pol