Moereveldstraat

Beschrijving

Straat met een gebogen tracé, vanaf de Kortemarkstraat tot aan het kruispunt met de Bakvoordestraat en Ieperse Heerweg. Huidig tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), met ter hoogte van genoemd kruispunt het gehucht "Schacke".
Bij graafwerken tijdens zandwinning in 1967, nog niet bestudeerde archeologische vondsten naar verluidt uit de Romeinse periode en het neolithicum. Het toponiem "Moerevelt strate" komt voor de eerste maal voor in renteboek in 1388 (zie K. De Flou), vermelding van "moere velt" in 1250. De oorsprong van de straat zou minstens terug gaan tot de 12de eeuw. De vermelding van het "Schaaksken" te Torhout komt voor het eerst voor in 1562 als hofstede en herberg

Op vandaag landelijke straat met verspreide bebouwing van hoeves met deels bewaarde 17de- of 18de-eeuwse kern (zie infra, Moereveldstraat nummer 2, nummer 4). Nummer 1: boerenarbeidershuis uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw, gecementeerde voorgevel, verbouwd karakter.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, deel 10, 1930, kolom 756-757, deel 14, 1933, kolom 82-83.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 171-172.

Auteurs: Vanneste, Pol