Geografisch thema

Pottebezemstraat

ID
11057
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11057

Beschrijving

Straat met een haaks tracé vanaf de Bruggestraat tot aan de Keibergstraat, onderbroken door de spoorlijn Brugge-Kortrijk. Deze straat maakt historisch deel uit van de Oude Gentweg. Deze weg kruiste vroeger de "Oude Bruggheweg" (de huidige Keibergstraat). Vanaf de tweede helft van de 18de eeuw wordt het tracé van de Oude Gentweg/ Pottebezemstraat onderbroken door de steenweg op Brugge (zie Bruggestraat), het stuk tussen de Bruggestraat en de Keibergstraat krijgt de naam "Pottembezemhoek". Naamgeving naar de herberg het "Pottebesemken" reeds vermeld in het landboek van 1700, op de hoek van de weg naar Brugge en de Oude Gentweg. De naamgeving verwijst tevens naar het ambacht dat hier tot het eind van de 19de eeuw wordt uitgeoefend.

Bij de aanleg van de spoorlijn Brugge-Kortrijk in 1845-1847 ondergaat de straat een grondige ingreep. Na de Tweede Wereldoorlog krijgt de straat een betonverharding, tevens wordt de oude spoorwegbrug in de jaren 1980 vervangen door een nieuwe brug. Op vandaag aaneengesloten bebouwing en drukke doorgangsstraat.

De achterin gelegen hoeve op nummer 18 gaat terug op de Landbouwschool (hoger agrarisch onderwijs) die in 1849 opgericht wordt op het gehucht Berg-op-Zoom. In 1860 verhuist de school naar Gembloers (Namen). Een van de grote bezielers was burgemeester J.F. Dieryckx (1798-1886). Bewaarde volumes van de voormalige school/ stokerij/ hoeve: boerenhuis van twee bouwlagen onder pannen zadeldak, gewijzigde muuropeningen, lagere nutsvolumes deels met geelbakstenen hoekkettingen en vensteromlijstingen.

  • BRUNO, Torhout rond 1900, Torhout, 1985, p. 233 (iconografie).
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 54, 192-193.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pottebezemstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11057 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.