Geografisch thema

Prosper Moncareystraat

ID
11058
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11058

Beschrijving

Straat met recht tracé, gelegen tussen de Steenstraat en de Kloosterstraat. Tracé nog niet aangeduid op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1911.
Vormt samen met Alberic Deleustraat en Camiel Meysmanstraat de kern van het gehucht Wijnendale. De naamgeving van de straat, gegeven kort na de Tweede Wereldoorlog, gaat evenals twee andere straatnamen terug op de naam van een pastoor van Wijnendale. Prosper Moncarey is pastoor in 1925-1933. De straat hoort voor de fusie van 1976-1977 bij Ichtegem.

Het huidig straatbeeld wordt getypeerd door een aaneengesloten bebouwing van breedhuizen van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Onder meer nummer 11, een roodbakstenen breedhuis boven gecementeerde plint in imitatienatuursteen, en het meer verzorgde parement van nummer 5 (zie infra, Prosper Moncareystraat nummer 5). Tevens enkele diephuizen.

  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 176.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Stadswoning

  • Omvat
    Villa uit het interbellum

  • Is deel van
    Torhout


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Prosper Moncareystraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11058 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.