Straat met een quasi recht tracé tussen de Nieuwstraat en de Zwanestraat, waardoor een zicht op de toren van de Sint-Pietersbandenkerk (zie Zwanestraat nummer +2) ontstaat. Naamgeving naar de stadsvijver zogenaamd "Winkelput", die einde 19de eeuw/ begin 20ste eeuw gedempt wordt. Het tracé van het "Wynkelput Straetken" is als dusdanig reeds aangegeven op de door M. Pyck op basis van de ommeloper gereconstrueerde kaart "Thorhoudt anno 1700". De Winkelput is op die kaart aangeduid op de hoek van het "Stedewegelken" (huidige Nieuwstraat) en het "Wynkelput Straetken". De percelen zijn onbebouwd. De eerste bebouwing zou er gekomen zijn in het laatste kwart van de 18de eeuw toen de aanpalende Nieuwstraat verkaveld en bebouwd werd. De Ferrariskaart (1770-1778) toont enkel bebouwing aan de Nieuwstraat, het gebied van de Putstraat ligt bezaaid met tuinen, de winkelput is niet traceerbaar. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) zijn de percelen aan deze straat bijna volledig bebouwd. De benaming "Putstraet" komt voor het eerst voor in een advertentie in 1838 (zie K. De Flou).
De Putstraat maakt circa 1985 deel uit van het zogenaamde Winkelputproject, een renovatieproject dat de deze vervallen straat en ook de Huidevettersstraat, de Hoedenmakersstraat en de Nieuwstraat opwaardeert. Een foto van 1928 toont de zaal "Rhetorica" van 1928 (het latere volkshuis en de Cinema Novo) die in 1985-1986 gesloopt wordt, en een aantal samenstellen van arbeidershuizen van anderhalve bouwlaag. Op vandaag zijn nummers 4-6-8 bewaard, als zwaar gerenoveerde woningen in het kader van het Winkelputproject. De anderhalve bouwlaag en het witgeschilderde nieuwe parement herinneren nog aan de oude woningen. In 1854-1855 bouwde postmeester Charles Louis Denys-Cruysmans (1809-1883) een "Modelwerkhuis" aan de Putstraat, waar minder begoede leerlingen een vak leren. Op vandaag is de industriële activiteit van de stoommaalderij die in 1922 door de familie d'Aussy wordt opgericht (zie infra, Putstraat zonder nummer/ Huidevettersstraat) nog herkenbaar in het straatbeeld.
Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Is deel van
Torhout
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Putstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11059 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Stad Torhout
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.