Revinzestraat

Beschrijving

Straat met een gebogen tracé, van de Makeveldstraat tot aan de Vredelaan, en verder via de Werkenstraat tot aan de Oostendestraat. Tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Tot de 18de eeuw is de Revinzestraat een deel van de Edewallestraat die over de Makeveldstraat doorloopt tot aan de grens met Kortemark (naar het gehucht Edewalle, Kortemark). De benaming Revinzestraat gaat terug tot de 18de eeuw. In 1702 wordt voor het eerst de herberg "Reveynse" vermeld. Op een mutatieschets van 1842 is de straat aangegeven als "Werken straet".

Aan de Revinzestraat ligt historisch een molensite met daarop de "Revinzemolen", ook "'s Heerens Stampcot" of "Bollens molen" genoemd, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Het is een houten graan- en oliemolen, vermoedelijk opgericht in de 15de eeuw, oorspronkelijk eigendom van de heerlijkheid Wijnendale. Vanaf de 17de eeuw is de molen in privaat bezit. Vanaf 1848 tot 1880 is de familie Louis Bolle de molenaarsfamilie zie naamgeving. In 1917 wordt de molen gedynamiteerd door de Duitsers.

Deze straat maakt deel uit van het gehucht Don Bosco tussen de Oostendestraat, Makeveldstraat en Revinzestraat. Vormt het oudste gehucht van die omvang in het buitengebied van Torhout. Voor er sprake is van de wijk en parochie Don Bosco zijn er de gehuchten "Revinze" en "Makeveld" cf. verspreide kleine bewoningconcentraties op de Ferrariskaart (1770-1778) ter hoogte van de Makeveldstraat en de Revinzestraat. Een belangrijk element in de ontwikkeling van deze gehuchten is de oprichting van een school op "Makeveld", in 1877 overgenomen door de Revinze- of Sint-Pietersschool.
De eigenlijke parochie Bon Bosco met kerk Sint-Jan Bosco (zie Don Boscoplein nummer +1) dateert pas uit de tweede helft van de jaren 1950. Het Don Boscoplein heeft pleinwanden ter hoogte van de Revinzestraat, Lindenstraat en Pastoriestraat.

Klein gehucht met aaneengesloten bebouwing van breedhuizen van één of twee bouwlagen, in kern daterend uit de 19de eeuw. Onder meer Revinzestraat zonder nummer/ Zomerstraat, een vervallen laag huis met cementering met schijnvoegen en bewaard witgeschilderd houtwerk met rolluikkast. Revinzestraat nummer 46/ Landstraat: huis met links opkamer en rechts anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak, getoogde muuropeningen met vernieuwd houtwerk. 19de-eeuwse huizen met een gecementeerd parement: nummer 30 met granitobepleistering, nummers 32 en 34 met cementering met schijnvoegen. Nummer 28 (zie infra, Revinzestraat nr. 28): laag 19de-eeuws pand met parement van geglazuurde tegelstrips. Tevens kleine gekoppelde diephuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (nummers 75-77, 79-81, 83-85): overkragende zadeldaken, witgeschilderde lateien, deels vernieuwde parementen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1842/18.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 130, 168-169, 173.