Rozeveldstraat

Beschrijving

Straat met een gebogen tracé, in het verlengde van de Keibergstraat, tot aan de grens met Veldegem (Zedelgem), vormde de verbinding naar Brugge. Deze functie gaat grotendeels verloren met de aanleg van de steenweg tussen 1750 en 1755 (zie vroegere benaming "Ouden Brugghewegh" voor de Keibergstraat, op mutatieschets 1843 heet de Rozeveldstraat "ouden Brugschen aardeweg"). Tracé Keibergstraat/ Rozeveldstraat reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). In de 19de eeuw is de straat ook bekend als "Lepestraete" verwijzend naar het heidegebied "Ter Lepe" op de grens Torhout/ Veldegem. De huidige straatnaam komt volgens K. De Flou voor het eerst voor in 1901. "Roozeveld" komt echter reeds in 1839 voor als "een heide en bosland te Ruddervoorde (Veldegem) en Torhout". Het omliggende gebied is pas laat ontgonnen in vergelijking met de rest van Torhout.

Het gehucht "Maria Assumpta" ontwikkelt zich in de 20ste eeuw uit twee oudere gehuchten, onder meer het vroegere gehucht "Berg-op-Zoom" rond een herberg met tolbareel. In 1858 wordt reeds een landelijke "Mariaschool" langs de Koornbloemstraat opgericht. In 1956 verhuist de school en het klooster naar de nieuwe gebouwen op de hoek van de Rozeveldstraat en de Koornbloemstraat, nu zogenaamd de "Korenbloem" (zie Korenbloemstraat). In 1958, bouw van een klein bedehuis naar ontwerp van architect Willem Nolf (Torhout), in 1960 stichting van de kapelanij Maria Assumpta (zie infra, Rozeveldstraat nummer +1). Ontwikkeling van omliggende wijk met rozennamen. In 1946 worden de kasseien vervangen door betonverharding.

Op vandaag wordt de straat voornamelijk gekenmerkt door lintbebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw. Lage (boeren)arbeidershuizen onder pannen zadeldaken: onder meer nummer 31 van 1903 (zie infra, Rozeveldstraat nummer 31), nummer 97 is een roodbakstenen samenstel in spiegelbeeld, bewaard beluikt houtwerk, centraal houten Mariakapelletje met kruisje.
Beeldbepalend is de kerk Maria Assumpta (zie infra, Rozeveldstraat nummer +1) van 1958.

Rozeveldstraat nummer 81/ Cijnsweg (vermoedelijk adres): verbouwde hoeve met losstaande bestanddelen onder pannen zadeldaken, bewaarde 19de-eeuwse schuur met houten beplanking. In de omringende weides, oude gemengde haag van meidoorn en beuk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1843/6.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, deel 13, 1932, kolom 840-841.
  • PYCK M., De historiek van de Torhoutse straten en straatnamen. Deel 1: Het agrarisch gebied ten O. en N.O. van het stadscentrum, in Jaarboek van de Geschied- en Heemkundige kring Het Houtland, Torhout, 1976, p. 17.
  • MESTDAGH M., Archief beelden Torhout, Gent, 2002, p. 81, 193.
  • MESTDAGH M., De kerken van Sint-Pietersbanden, Sint-Henricus, Don Bosco, Sint-Jozef Wijnendale, de Goede Herder en Maria Assumpta, in Torhout, in Kerken in West-Vlaanderen, deel 1, decanaten Izegem-Lichtervelde-Roeselare-Staden-Tielt-Torhout, Roeselare, 1991-1992, p. 144-145.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 193.

Auteurs: Vanneste, Pol