Ruddervoordestraat

Beschrijving

Straat met een Z-vormig, voorts bijna recht tracé van de Tinneburgstraat tot op grondgebied Ruddervoorde (Oostkamp). Het eerste deel van het tracé (tot aan de Kersouwkensstraat) als dusdanig reeds aangeduid op Ferrariskaart (1770-1778). De Ruddervoordestraat en de Kersouwkensstraat vormen in oorsprong één geheel dat in 1500 bekend staat als "Cassoustraete" of "Straete naar 't Zuudvelt", in 1651 als "Kassouwstraete". Een tweede deel tussen de Kersouwkensstraat en de Rondevijverstraat/ gehucht "de Griete" wordt circa 1860 aangelegd in het kader van een betere en kortere verbinding met Ruddervoorde (Oostkamp). Dit tracé is reeds aangeduid op de Ph. Vander Maelenkaart (1846-1854). Het laatste deel van de straat vormt de grens met Lichtervelde en liep door het heidegebied "Lichtervelde Veldt". De benaming Ruddervoordestraat is voor het eerst aangegeven op de Atlas der Buurtwegen (1846).

De kruising met de Rondevijverstraat staat bekend als "de griete" (zie kaart van Ph. Vander Maelen), naar het toponiem "Groote Grietens Houcken" aangegeven in het landboek van 1700. Circa 1880-1890 wordt de straat verhard. Na de tweede Wereldoorlog komt er een betonverharding (bewaard verderop in de straat). Herinrichting van de straat in 1994.

Het stuk tussen de Tinneburgstraat en de kruising met de Kersouwkensstraat bestaat uit aaneengesloten bebouwing van breed- en diephuizen voornamelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Breedhuizen van twee bouwlagen: onder meer nummers 21-23, samenstel in spiegelbeeldschema, deels bewaard houtwerk met paneeldeuren. Nummer 15 (zie infra, Ruddervoordestraat nummer 15): interbellumwoning met granitoparement. Nummer 36: laag arbeidershuis oorspronkelijk deel uitmakend van rijtje (bouwspoor), gebruik van witte sierbaksteen voor strekse bogen en banden, bewaarde schuiframen. Nummer 69 (zie infra, Ruddervoordestraat nummer 69): dito huis met gecementeerd parement. Diephuizen uit de jaren 1920: nummer 9 (zie infra, Ruddervoordestraat nummer 9), samenstellen nummers 11-13 in rode baksteen met sierankers en nummers 151-153 (zie infra, Ruddervoordestraat nummers 151-153). Gebruik van gekleurde sierbaksteen voor strekken en doorgetrokken kopse lagen tevens bij nummers 47, 51, 151-153. Boogvelden ingevuld met metselwerk in visgraatverband, onder meer nummer 9 (zie infra, Ruddervoordestraat nummer 9), 13 en 51.

Vanaf de Kersouwkensstraat meer verspreide hoevebouw tussen weiden (knotwilgen en populieren) en akkers, onder meer nummers 134-136 (zie infra, Ruddervoordestraat nummers 134-136), oorspronkelijk modelhoeve uit de jaren 1850. Nummer 195: herberg "IN DEN GOUDEN OSSE" cf. opschrift, vermoedelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, witgeschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen onder pannen zadeldak, verzorgde overhoekse friezen.

• MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 154, 198.
  • PYCK M., De historiek van de Torhoutse straten en straatnamen. Deel 1: Het agrarisch gebied ten O. en N.O. van het stadscentrum, in Jaarboek van de Geschied- en Heemkundige kring Het Houtland, Torhout, 1976, p. 17-18.

Auteurs: Vanneste, Pol