Ruitjesbosstraat

Beschrijving

Straat met gebogen tracé, van de Bosdreef/ Groenhovestraat tot aan de Korenbloemstraat. Loopt deels door het domein Groenhove. Wordt op vandaag onderbroken door de circa 2000 aangelegde oprit naar de autostrade (tunnel). Tracé als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Oorspronkelijk vormt de Ruitjesbosstraat één geheel met de Luchtstraat (over de Korenbloemstraat) en de Groenhovestraat. De huidige benaming is afgeleid van het toponiem "het Ruijtensbosch" teruggaand op het toponiem "Ruytens vyvere", met eerste vermelding in 1626 (zie K. De Flou, Ruitjesbosstraat niet aangegeven).

Semi-landelijk karakter met recente villabouw vanaf de jaren 1960-1970. Kwalitatieve hedendaagse architectuur: nummer 24, villa van 1994, naar ontwerp van architect Patrick Naeyaert (Eernegem). Nummer 38 (zie infra, Ruitjesbosstraat nummer 38): villa van 1965, naar ontwerp van architect René Dedeyne (Torhout).

• Stadsarchief Torhout, Modern archief, bouwaanvragen, nr. 8871.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, deel 13, 1932, kolom 994-995.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 194.

Auteurs: Vanneste, Pol