Schavelarestraat

Straat vanaf de Meibosstraat/ Rijselstraat, over de Bollestraat, loopt verder in de Kwaplasstraat.
Deze straat vormt oorspronkelijk een geheel met de Meibosstraat (zie Meibosstraat). De aanleg van de steenweg richting Roeselare en Menen ca. 1750 (Rijselstraat) onderbreekt dit tracé. De benaming verwijst naar een herberg op de hoek Bolle- en Schavelarestraat, vermoedelijk voor de Tweede Wereldoorlog afgebroken. Door de aanleg van de spoorlijn Brugge-Kortrijk in 1845-1847 wordt de straat een tweede maal gekruist.

Betonverharding van de straat na de Tweede Wereldoorlog. Op vandaag drukke doorgangsstraat. De straat loopt nog deels door landelijk gebied (geen hoeves bewaard). Verspreide bebouwing van arbeidershuizen vanaf de tweede helft van de 19de eeuw.

• MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 200.

Auteurs: Vanneste, Pol