Straat met een T-vormig tracé dat de Driekoningenstraat verbindt met de Hondeweg. Tracé voor eerste maal aangeduid op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1883. Tot voordien: onontgonnen heidegebied of veld. Het toponiem "Schrijversveld" komt voor de eerste maal voor in 1901 (zie K. De Flou).
Op de P.C. Popp-kaart (circa 1850) is deze straat nog een privé-veldweg doorheen een grondbezit van 91 hectare tussen de Zeeweg en het gehucht "Berg-Op-Zoom". Eigenaar is Jan Deschrijver, kolenhandelaar en grootgrondbezitter uit Brugge. Het 'veld' wordt in de loop van de 19de eeuw omgevormd tot landbouwgrond met kleine hoevetjes (zie infra, boerenarbeidershuis op Schrijversveld nummer 12). Vanaf de jaren 1970 krijgt het gebied een residentiële bestemming.
DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, deel 14, 1933, kolom 425.
MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 186.
Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanneste, Pol Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)