Geografisch thema

Spinneschoolstraat

ID
11079
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11079

Beschrijving

Straat met een licht gebogen tracé vanaf Breidelstraat/ Beerstraat/ Papebrugstraat tot aan Hofstraat/ Conscienceplein/ Boeiaardstraat/ Stationsstraat.
De huidige benaming komt voor het eerst voor op de Atlas der Buurtwegen (1846). De benaming gaat terug op de zogenaamde "Spinneschole", het latere Sint-Vincentiusinstituut (zie infra, Spinneschoolstraat nummer 10). De wederopbouwarchitectuur uit de jaren 1920 van de school is erg beeldbepalend voor de Spinneschoolstraat en ook voor de aanpalende Hofstraat en het Conscienceplein.

Het vroegere "Vissersstraetken" of vanaf de 19de eeuw de "Ganzestraat", het vroegere vervolg op de Hofstraat, wordt door de bouw van het Sint-Vincentiusinstituut volledig ingenomen.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, deel 15, 1934, kolom 81-82.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 155-156, 212-215.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Spinneschoolstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11079 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.