Steenstraat

Beschrijving

Straat met een licht kronkelend tracé vanaf de Oostendestraat (grondgebied Ichtegem) tot aan de Sparappelstraat die het tracé verder zet tot aan de Zeeweg (voorheen grondgebied Aartrijke en Ichtegem). Tracé aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).

De historische Steenstraat zou teruggaan op een Romeinse weg uit de tweede of derde eeuw na Christus: het tracé loopt van Poperinge over Woesten, Zuidschote, Merkem (Houthulst), Woumen (Diksmuide), Klerken (Houthulst), Werken (Kortemark), over het gehucht Wijnendale (Torhout) naar Aartrijke en Zedelgem, tot in Brugge.

De benaming Steenstraat komt voor dit gebied de eerste maal voor in 1549: "de Steenstraete, die comt van Werckene voor Wynnendael Capelle en loopt naar Brugghe". Verder vermeldingen in 1695 en 1699 (zie K. De Flou).

De straat wordt gekruist door de dieperingelegen spoorlijn Oostende-Ieper-Armentières aangelegd in 1864-1873, in 1985 opengesteld als fietspad zogenaamd de "Groene 62". Twee markante bakstenen bruggen zijn bewaard op de Smissestraat en de Steenstraat (zie infra, Smissestraat zonder nummer).

Min of meer aaneengesloten bebouwing van (boeren)arbeidershuizen van anderhalve à twee bouwlagen, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Onder meer nummer 40 met sierankers en geelbakstenen strekken. Nummer 62, klein burgerhuis met verzorgde muuropeningen (zie infra, Steenstraat nummer 62). Nummer 64: voormalig café en hoefsmederij zogenaamd "De Smis" van 1913, na de Tweede Wereldoorlog garage "RONDELEZ", zie geschilderd opschrift, bewaard houtwerk in de halve verdieping. Klein gehucht met voormalige maalderij, in 2001 omgebouwd tot woongebouw zogenaamd "De loft" door architectenbureau Ceenaeme & Neels (Torhout).

• Stadsarchief Torhout, Modern archief, nr. 11401.
  • ADRIAENS M., Wijnendaalse herbergen, in Carolus Bonus, jg. 25, nrs. 3-4, 2003, p. 12-13, 42-44.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, deel 15, 1934, kolom 365-370.
  • MESTDAGH M., Archief beelden Torhout, Gent, 2002, p. 43.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 181.