Geografisch thema

Tegelarestraat

ID
11084
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11084

Beschrijving

Straat met een licht kronkelend tracé tussen de Hekkestraat en de Kortemark-Ellestraat. Het tracé is reeds aangeduid op een kaart in het manschepebouck van de heerlijkheid Wijnendale (1774) en op de Ferrariskaart (1770-1778), doch is duidelijk gewijzigd (brede bocht naar het noorden toe is reeds weggewerkt op de Atlas der Buurtwegen (1846) – tenzij het gaat om een verkeerde kartering op de Ferrariskaart). Langs de Grijsperrebeek – ten zuiden ongeveer parallel lopend met de straat, vormt de grens met Hooglede - graaft men tijdens het ancien régime klei uit, gebruikt voor het vervaardigen van het zogenaamd 'Torhouts aardewerk'. Deze activiteit verklaart ook de straatnaam. Deze straat bestaat als onverharde weg reeds sinds het begin van de 18de eeuw. De benaming komt echter niet voor bij K. De Flou, wel vermelding van het "Tegelarebosch" in 1907.

Landelijke straat met een aantal bewaarde 19de-eeuwse hoeves met losse bestanddelen, onder meer nummer 4 (zie infra, Tegelarestraat nummer 4), nummer 5 (zie infra, Tegelarestraat nummer 5), sites als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart en de Atlas der Buurtwegen. Tevens zonder nummer (vermoedelijk nummer 3)/ Hekkestraat, bewaard 19de-eeuws boerenarbeidershuis, rode baksteenbouw onder pannen zadeldak, bewaard beschilderd houtwerk met kruisindeling en grote roedeverdeling; klein nutsgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen). De site van dit huis is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart en de Atlas der Buurtwegen.

 • Manschepe bouck van de heerlijkheid Wijnendale (1774), bewaard in het museum "Kasteel van Wijnendale".
 • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, deel 15, 1934, kolom 722.
 • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 204.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hoeve met losse bestanddelen

 • Omvat
  Hoeve met losse bestanddelen

 • Is deel van
  Torhout


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tegelarestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11084 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.