Veldstraat

Beschrijving

Landelijke straat met een gebogen tracé vanaf de Planterijdreef tot aan het kruispunt Edewallestraat/ Makeveldstraat/ Kruiskensstraat; loopt verder zuidwaarts als Kruiskensstraat. Het tracé is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), doch is nu lichjes vereenvoudigd. Verharding van deze weg – een toegangsweg tot het domein van Wijnendale – in de jaren 1950, huidige naamgeving in 1970. De historisch correcte benaming zou 'Moereveldstraat' zijn, daar deze straat net als de Kruiskensstraat en de Moereveldstraat naar het gehucht "Moereveldt" (zie aanduiding op Ferrariskaart) leidt. K. De Flou vermeldt de oudste vermelding van een "Veld-Straete" in Torhout in 1816.

Verspreide landelijke bebouwing, onder meer twee hoeves met oude kern uit de 18de eeuw (zie infra, Veldstraat nummer 13) of 19de eeuw (zie infra, Veldstraat nummer 32).

Langs doodlopende zijweg: Veldstraat zonder nummer (links van nummer 18, mogelijk horend bij nieuwbouw nummer 20), mogelijk 19de-eeuws schuurtje in stijl- en regelwerk (ankerbalkconstructie) onder pannen zadeldak, in vrij vervallen toestand.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, deel 16, 1935, kolom 193.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 174.
  • VERLEYEN H., Wandelen te Torhout, Torhout, 1976, p. 18 (overdruk uit de Torhoutse Bode van 1975).