Geografisch thema

Vijfhuishoekstraat

ID
11089
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11089

Beschrijving

Landelijke straat met een kronkelend tracé, vanaf de Zandstraat (grens met Kortemark) tot aan de Moereveldstraat. Tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Vormt de verbindingsweg naar het gehucht Vijfhuishoek (zie straatnaam). Het toponiem "den Vyf huys hoek" komt voor de eerste maal voor in 1807 (zie K. De Flou). Het gedeelte van de straat vanaf de Zandstraat tot halverwege de Kortemarkstraat is als dusdanig nog niet aangeduid op de Ferrariskaart, op de kaart van Ph. Vander Maelen (1846-1854) is dit gedeelte tot aan het gehucht "Vyfhuys Hoek" aangeduid als voetweg. Deze zogenaamde "Cortemarqse voetwegh" wordt in 1991 een weg.

Vandaag landelijke straat met beperkte bebouwing van kleine hoeves met losse bestanddelen, onder meer Vijfhuishoekstraat nummer 26, vervallen roodbakstenen boeren(arbeiders)huis met geelbakstenen jaartal "1801" in de zijgevel, met tussen de "8" en de "0" mijterboognisje. Drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige en licht getoogde muuropeningen; bewaard (beluikt) houtwerk met kruisindeling en gelede roedeverdeling. Aan de achterzijde, opkamervenster en kozijnconstructies.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, deel 16, 1935, kolom 915-916.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 174.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vijfhuishoekstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11089 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Torhout

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.