Vijfhuishoekstraat

Beschrijving

Landelijke straat met een kronkelend tracé, vanaf de Zandstraat (grens met Kortemark) tot aan de Moereveldstraat. Tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Vormt de verbindingsweg naar het gehucht Vijfhuishoek (zie straatnaam). Het toponiem "den Vyf huys hoek" komt voor de eerste maal voor in 1807 (zie K. De Flou). Het gedeelte van de straat vanaf de Zandstraat tot halverwege de Kortemarkstraat is als dusdanig nog niet aangeduid op de Ferrariskaart, op de kaart van Ph. Vander Maelen (1846-1854) is dit gedeelte tot aan het gehucht "Vyfhuys Hoek" aangeduid als voetweg. Deze zogenaamde "Cortemarqse voetwegh" wordt in 1991 een weg.

Vandaag landelijke straat met beperkte bebouwing van kleine hoeves met losse bestanddelen, onder meer Vijfhuishoekstraat nummer 26, vervallen roodbakstenen boeren(arbeiders)huis met geelbakstenen jaartal "1801" in de zijgevel, met tussen de "8" en de "0" mijterboognisje. Drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige en licht getoogde muuropeningen; bewaard (beluikt) houtwerk met kruisindeling en gelede roedeverdeling. Aan de achterzijde, opkamervenster en kozijnconstructies.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, deel 16, 1935, kolom 915-916.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 174.

Auteurs: Vanneste, Pol