Geografisch thema

Voshoekstraat

ID
11090
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11090

Beschrijving

Doodlopende straat met een min of meer recht tracé, vanaf het kruispunt Kruiskensstraat/ Landstraat. De straat loopt als landwegel door tot de Strepestraat. Tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Ferrariskaart staat de Voshoekstraat in verbinding met de Slarinweg, en ook via een landwegel met de Strepestraat. De naamgeving gaat terug op het gehucht "Voshoek", dat ontstaan is in de 14de eeuw. Het toponiem "Voshoucke" komt voor de eerste maal voor in 1550 (zie K. De Flou), en zou reeds in de 14de eeuw een klein gehucht op de grens van Torhout en Kortemark geweest zijn.

Landelijke straat met veel hoeves. Ten noorden van de straat, bij de Makeveldbeek lag de zogenaamde "Damhoeve", een grote 18de-eeuwse hoeve die nu verbouwd is. Voshoekstraat nummer 5: vernieuwde landbouwuitbating met op het erf, restant van een 19de-eeuws huis of nutsgebouw in stijl- en regelwerk met ankerbalkconstuctie, vullingen in baksteen, zadeldak (golfplaten en mechanische pannen).

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, deel 16, 1935, kolom 766.
  • MESTDAGH M., Archief beelden Torhout, Gent, 2002, p. 42.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 174.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Omvat
    Mariakapel met lindes

  • Is deel van
    Torhout


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Voshoekstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11090 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.