Warandestraat

Beschrijving

Straat met een licht gebogen tracé, van de Aartrijkestraat/ Oude Gentweg tot aan de splitsing Hogestraat/ Heidestraat. Tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). In 1700 wordt de Warandestraat samen met de Heidestraat ook "den Ouden Ghentwegh" genoemd.
Naamgeving naar de "Warande", een gebied aansluitend bij de "Verloren Cost". De zogenaamde "Warande" was het oude jacht- en bosgebied van de heer van Wijnendale, met eerste vermelding in 1388. Het bosgebied wordt aangeduid als "den Brant". In 1728 wordt het jachtgebied gekocht door de familie Moke van Torhout. In de 19de eeuw wordt het eigendom van de familie de Potter d'Indoye. In 1864 snijdt de spoorlijn Oostende-Ieper-Armentières de warande in twee delen: de "Grote Warande" en de "Kleine Warande". Vandaag is een deel van de grote warande in gebruik als speelplein en recreatiezone (zie Aartrijkestraat). De kleine warande is genivelleerd voor woningbouw.

In 1972 start men met de aanleg van de nieuwe begraafplaats aan de Warandestraat (zie infra, Warandestraat zonder nummer). Voorts recente villabouw en nog deels bewaarde verspreide hoevebouw. Warandestraat nummer 22: achterin gelegen hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw, zie reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830) en de kaart van Ph. Vander Maelen (1846-1854). Naar verluidt in oorsprong bezit van de familie de Potter d'Indoye. Witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen), stalling en schuur met recent vernieuwde beplanking. De hoeve is recent sterk aangepast in kader van residentiële uitbating. Bij deze renovatie worden het huis en het schuurtje L-vormig met elkaar verbonden. Ten zuiden van het erf, drinkpoel.

• HAELEWIJN R., Op verkenning door het oude Torhout + Stadsplan Thorhoudt binnen de vesten anno 1700, Torhout, 1976, p. 101 (iconografie).
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 187.

Auteurs: Vanneste, Pol