Straat met recht tracé, verbindt de Oostendestraat met de Consciencestraat/ Oude Wijnendalestraat. Wordt doorsneden door de Breestraat en de Wijnendale-Molenstraat/ Smissestraat. In 1700 noemde de Wijnendale-Stationsstraat "Breestraat", in 1850 "Klein Breedstraatje". Het tracé vanaf de Breestraat is reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).
Het stukje Oostendestraat-Breestraat wordt pas einde jaren 1870 aangelegd. Dit volgt op de aanleg van de spoorlijn Oostende-Ieper-Armentières in 1864-1873 met station op deze straat (op vandaag is het oude stationsgebouwtje volledig herbouwd). Zo wordt de Wijnendale-Stationsstraat een belangrijke verbindingsas van de Oostendestraat naar het station, en ook van het kasteel van Wijnendale en meer bepaald de "Wijnendalepoort" (zie Oostendestraat nummers 390-396) naar het station. De aanwezigheid van de spoorweg en het station betekenen eveneens een belangrijke impuls voor het gehucht Wijnendale. De spoorlijn en het station werden ingeplant op de scheidingslijn van de eigendommen van enerzijds de familie Matthieu (zie hoger genoemd kasteel) en anderzijds de familie de Maere (zie kasteel d'Aertrycke, Zeeweg nummer 42). De straat wordt in 1896 gekasseid.
Verspreide oude bebouwing met onder meer een aantal boerenarbeidershuizen, zie infra. Nummer 47: breedhuis van twee bouwlagen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, rode baksteenbouw met geelbakstenen strekken. Tevens recente bebouwing.
Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)