Geografisch thema

Wijnendalestraat

ID
11095
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11095

Beschrijving

Straat in het gehucht Wijnendale. Gebogen tracé, vertrekt aan de Sparappelstraat en gaat ter hoogte van de oude spoorweglijn Torhout-Oostende over in de Smissestraat. Het tracé is reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).

In oorsprong loopt de Wijnendalestraat door het gebied "Verloren Cost" in het noordoosten van Torhout, historisch gekenmerkt door schrale grond. Dit gebied wordt vanaf de 19de eeuw geleidelijk aan ontgonnen. Het deel van deze straat vanaf de Sparappelstraat tot de Oostwegel behoort vóór de fusie van 1976-1977 bij Aartrijke (Zedelgem), het deel vanaf de Oostwegel tot aan de Smissestraat bij Ichtegem.

Semi-landelijke straat met villabouw vanaf de jaren 1960. De zuidoostzijde van de straat is echter nog grotendeels onbebouwd en kijkt uit op het oude veldgebied met een uitloper van het "Domein d'Aertrycke" (onder meer sparrenbos). Het boerenarbeidershuis uit de tweede helft van de 19de eeuw op nummer 82 (zie infra, Wijnendalestraat nummer 82) geeft wellicht een beeld van de oorspronkelijke bebouwing van deze straat.

  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 176, 178, 181.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Omvat
    Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans

  • Omvat
    Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen

  • Is deel van
    Torhout


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wijnendalestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11095 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.