Geografisch thema

Zwevezelestraat

ID
11103
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11103

Beschrijving

Straat met een quasi recht tracé vanaf de Tinneburgstraat/ Ruddervoordestraat tot aan het kruispunt Schavelarestraat/ Kwaplasstraat/ Parkstraat. De Parkstraat loopt verder in het verlengde van de Zevezelestraat tot aan de grens met Lichtervelde.

De benaming "Swevezeele Straat" komt reeds voor op een mutatieschets van 1915. Toch vormt deze straat niet de kortste en beste verbinding met Zwevezele (Wingene). Voorheen heette de straat samen met de Parkstraat "Kasteelstraat", verwijst naar het kasteel op grondgebied Lichtervelde.

Na 1958 groeit ten zuiden van het stadscentrum langs de parallel zuidwaarts lopende straten Bollestraat en Zwevezelestraat de wijk en de parochie "de Goede Herder". Tussen de historisch oudere bewoningskernen op de "Krommenhaak" en de "Koddaard/ Schavelare" ontstaan nieuwe verkavelingen. Voordien is dit gebied puur agrarisch met hier en daar een kleine hoeve en een verspreide lintbebouwing langs de straten naar het zuiden. Van deze verspreide bebouwing van lage (boeren)arbeidershuizen zijn een aantal voorbeelden bewaard aan de Zwevezelestraat: nummers 31-33 (volgens het kadaster gebouwd in 1926) met witgeschilderd parement en markerende boogfries, nummers 40-42 (eerste kwart 20ste eeuw) met geelbakstenen banden en Marianisje in bakstenen omlijsting, nummer 67 van 1844 (zie infra, Zwevezelestraat nummer 67). Nummer 14 is een licht achterin gelegen huis in beukentuin, volgens het kadaster gebouwd in 1915: verspringende plattegrond en volumewerking door de erker en dakenstructuur, verbouwd karakter en vernieuwd houtwerk.
Vanaf 1962 wordt de zogenaamde "Vogelwijk" ten oosten van de Zwevezelestraat aangelegd door de sociale bouwmaatschappij "De Mandel". Later wordt de zogenaamde "Bloemenwijk" aangelegd ten oosten van de Bollestraat. In de jaren 1960 wordt op het gehucht een school en een 'hulpkapel' gebouwd (zie Herderstraat). Zwevezelestraat nummer 53: eengezinswoning in bungalowstijl uit de jaren 1960, volume onder plat dak, parement in gekleurde platen en grote glaspartijen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1926/69 (nrs. 31-33).
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1915/23 (nr. 14).
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 194, 201.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Is deel van
    Torhout


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Zwevezelestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11103 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.