Geografisch thema

Ankerrui

ID
11108
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11108

Beschrijving

Van Hessenplein naar Stijfselrui. Circa 1410 (vierde stadsvergroting) werd in aansluiting met de stadsgracht ter hoogte van het Kruiphol een nieuwe vest gegraven lopend tot aan de Scheldemuur even ten noorden van de Sint-Pietersvliet. Nadat in 1543 de zogenaamd "Nieuwstad" binnen de omwalling kwam, werd de gracht "Vestvliet" of "Oudevestvliet" genoemd. De naam Ankerrui is afkomstig van de brouwerij "Den Ancker" op de hoek met de huidig Zeevaartstraat. De Ankerrui werd circa 1840 overwelfd door de zogenaamd Rijnspoorweg; in 1930-33 werd de toegangsweg van de Imalsotunnel gegraven in de bedding van de oude vesten. Brede baan met twee baanvakken en in het midden de dieper gelegen toegangsweg van de tunnel. Overwegend moderne bureelcomplexen met hier en daar gebouwen uit de 19de eeuw; onder meer een oud pakhuis, thans garage (nummer 18) en bepleisterde en beschilderde lijstgevels van drie traveeën en twee à drie verdiepingen (nummers 36, 46 tot 52), waarvan nummer 36 verlevendigd met bossages, schijven, cartouches, diamantkoppen en een driehoekig fronton.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Amerika Natie

 • Omvat
  Bierpakhuis van brouwerij De Zon

 • Omvat
  Handelsgebouw Gérard Koninckx Frères

 • Omvat
  Handelsgebouw Léon Van Parys

 • Omvat
  Kantoor- en appartementsgebouw De Trouw

 • Omvat
  Kantoorgebouw Géomines

 • Is deel van
  Antwerpen - Stadsuitbreiding tot aan de 16de-eeuwse Spaanse Vesten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ankerrui [online], https://id.erfgoed.net/themas/11108 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.