Geografisch thema

Bervoetstraat

ID
11115
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11115

Beschrijving

Tussen Begijnenstraat en Maarschalk Gerardstraat. De oude Bervoetstraat, die net buiten de vesting van 1314 lag, was alleen aan de noordzijde bebouwd. Aan de zuidzijde lagen gronden die onder meer aan de familie Bervoet toebehoorden. Toen circa 1545 een groot gedeelte van de vroegere omwalling werd geslecht en iets verder van het centrum terug opgebouwd, viel de oude Bervoetstraat in de onteigening en verdween. Vermoedelijk ontstond niet lang daarna binnen de nieuwe vesting de huidige Bervoetstraat. Voor 1881 sprak men meestal van "Barvoetsstraat". Heterogene bebouwing van woonhuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw (recent schoolgebouw van nummer 15 en bres tussen nummers 24 en 32). Fraaie eenheidsbebouwing van bepleisterde of bakstenen lijstgevels uit het derde kwart van de 19de eeuw: nummers 33 tot 55; begane grond met houten pui of versierd met bossages; sterk horizontaal belijnde bovenbouw met rechthoekige vensters in geriemde omlijsting en paneelwerk; bekroning met entablement.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bervoetstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11115 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.