Geografisch thema

Blauwbroekstraat

ID
11117
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11117

Beschrijving

Van Schippersstraat naar Korte Schipperskapelstraat. Vermoedelijk geopend samen met de Korte Schipperskapelstraat en de Vingerlingstraat (begin 15de eeuw) rond het militaire bolwerk "het Vingerling". Oorspronkelijk "Broek- of Kapelstraat" genoemd. De naam Blauwbroekstraat dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw en zou kunnen afkomstig zijn van de 16de-eeuwse huisnaam van een ververij aan de Schippersstraat. De vele gangen in deze straat verdwenen in de loop van de 19de en de 20ste eeuw. Noordzijde met achtergevels van de Brouwersvliet, een modern kantoorgebouw en een gecementeerde trap- en lijstgevel. Volledig gesloopte zuidzijde.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Blauwbroekstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11117 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.