Bogaardestraat

Beschrijving

Tussen Sint-Antonius en Aalmoezenierstraat. In 1543 samen met de westelijke helft van de Schoytestraat getrokken door tuin en boomgaard van schepen Arnold Schoyte. Verbreding en onteigeningen in 1882. Andere benamingen zijn: Brandstraat, Schuytstraat, Dwarse Schuytstraat en Verkeerdestraat. Aaneenschakeling van gecementeerde lijstgevels waarschijnlijk met oude kernen (nummer 35 topgevel, nummer 20 met krulspieankers) aangepast en verbouwd in de loop van de 19de eeuw; opvallend veel houten puien: nummers 15, 17, 23, 25, 27, 37, 41, 43, 45, 47, 34, 46. Gangen en achterhuizen op de nummers 19-21 en 24. Verschillende leegstaande huizen en grote bressen: tussen Sint-Antonius- en Happaertstraat, de hoeken van de Aalmoezenierstraat, de nummers 10-12, 28-30, 54-56. Enkele recente panden.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1863, Modern Archief 20.114/1, dossier 131; aanvraag voor verbouwing van top- in lijstgevel: nummer 22.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine