Geografisch thema

Brouwersvliet

ID: 11126   URI: https://id.erfgoed.net/themas/11126

Beschrijving

Tussen Van Meterenkaai en Falconplein, aanvankelijk "Eerste Vliet" genoemd.

Straat genoemd naar de gracht die rond 1410 samen met de Ankerrui en de Oude Leeuwenrui gegraven werd als vestinggracht van de vierde stadsvergroting. De stadsgracht, gedempt rond 1880, was indertijd ten westen begrensd door de Eerste of Brouwersbrug en ten oosten door de Cisterne- of Pisternebrug; aanvankelijk was er alleen aan de noordzijde een doorlopende kaaiweg ter hoogte van de Rouaanse Vliet van aan de Brouwersbrug tot de Kriekenstraat (nu nog steeds Rouaanse kaai). Op de Brouwersvliet gaven verscheidene brouwerijen uit.

Thans brede baan van twee rijvakken gescheiden door een parkeerstrook met fietspad en een dubbele rij platanen. Noordzijde bebouwd met magazijnen en op de hoek met het Van Schoonbekeplein afgesloten door een moderne hoge bouw. Zuidzijde met 19de- en 20ste-eeuwse bebouwing beginnend met een indrukwekkend bakstenen complex (nummer 6) in middeleeuwse stijl (rond 1900). Voorts bepleisterde en beschilderde (nummers 12, 14, 22-24-26, 32-34 en 38) of bakstenen (nummers 40-42) lijstgevels van drie à vier traveeën en drie of vier verdiepingen opgehoogd met bossages (nummer 12), lijsten, panelen of opengewerkte borstweringen en balkons: rechthoekige vensters soms geaccentueed door gebogen (nummer 32-34) of driehoekige (nummer 12) frontons; enkele bewaarde neo-classisistische houten winkelpuien (nummers 22-24, 40 en 42).


Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis in neoclassicistische stijl

 • Omvat
  Hoekcomplex in neoclassicistische stijl

 • Omvat
  Stokerij De Fortuin

 • Omvat
  Ventilatiegebouw Waaslandtunnel

 • Omvat
  Waaslandtunnel

 • Is deel van
  Antwerpen - Stadsuitbreiding tot aan de 16de-eeuwse Spaanse Vesten