Geografisch thema

Cellebroedersstraat

ID
11127
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11127

Beschrijving

Tussen Lange Nieuwstraat en Meir. Geopend circa 1530 op de gronden van het Cellebroedersklooster (alexianen), die instonden voor ziekenzorg en lijkdiensten en circa 1550 aan de Meir een klooster met kapel bouwden; verkocht onder de Fransen in 1795 en grotendeels afgebroken. Zeer smal en donker, recht straatje, waarvan de oostzijde totaal ingenomen door kantoren en magazijnen van de R.T.T.; westzijde met heterogene bebouwing, grotendeels behorend aan de Dames van het Christelijk Onderwijs. Nummers 10, 12, 14 oude 16de-eeuwse kern zichtbaar in ordonnantie en muurankers. Nummers 16, 18, 20 gaaf bewaarde eenheidsbebouwing met natuurstenen lijstgevels.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Cellebroedersstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11127 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.